Rehberlik

DGS Nedir? DGS’ye Kimler Girebilir?

Ünikolik Mobil Uygulaması

Üniversite sınavına hazırlanan milyonlarca öğrenci, DGS sınavı hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Kısa bir ifadeyle ön lisans bölümü mezunlarının lisans bölümlerine dikey geçiş yapmalarına olanak tanıyan bir sınavdır. Peki, DGS nedir? Dikey Geçiş Sınavı nedir? DGS’ye kimler girebilir? İşte merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı rehberimizde.

DGS Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı ya da kısa adıyla DGS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi bir sınavdır.

DGS sınavı, ön lisans yani iki yıllık bölüm mezunlarının dört yıllık yani lisans bölümlerine dikey geçiş yapmalarına olanak tanıyan bir sınavdır. Bir öğrenci, iki yıllık Bilgisayar Programcılığı bölümünden başarıyla mezun olduysa DGS sınavına girerek Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlere dikey geçiş yapabilir.

Pek çok öğrencinin merak ettiği bir konu da DGS’ye kimler girebilir sorusudur. DGS sınavına isteyen herkes giremez. DGS sınavına yalnızca bir yükseköğretim kurumunda iki yıllık (ön lisans) bölümü mezunları girebilir. Açık öğretim ile iki yıllık ön lisans bölümü tamamlayan öğrenciler de DGS sınavına girebilir. Lise mezunu, açık öğretim lisesi mezunu, dört yıllık (lisans) bölümü mezunu, açık öğretim dört yıllık lisans bölümü mezunu DGS sınavına giremez.

DGS nedir sorusunu da bu şekilde cevaplamış oluyoruz.

Dikey Geçiş Sınavı Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı, her yıl ÖSYM tarafından genellikle temmuz ve ağustos aylarında yapılan merkezi bir sınavdır.

DGS sınavında üniversite adaylarına 60 Matematik ve 60 Türkçe sorusu olmak üzere toplamda 120 soru sorulur. Sayısal bir bölüme gitmek isteyen adaylar Matematik testini, sözel bir bölüme gitmek isteyen adaylar Türkçe testini, eşit ağırlık bir bölüme gitmek isteyen adaylar ise her iki testi de çözmekle sorumludur.

AYT sınavındaki kural, DGS sınavında geçerli değildir. DGS sınavında sayısal puanı için sözel soruları çözebilirsiniz. Sayısal soruların etkisi olduğu kadar sözel soruların sayısal puanına etkisi oldukça azdır. Fakat, yapılan doğru ve yanlış tüm puan türlerini etkilemektedir.

Adaylara, sorulan 120 soruyu çözmeleri için verilen süre ise 150 dakika yani 2 saat 30 dakika olmaktadır.

Dikey Geçiş Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı DGS nedir hakkında en çok merak edilenlerden biri de yatay geçiş ile arasındaki farktır. Bu konu oldukça karıştırılan bir konudur. Ancak, aslında oldukça basit bir ifadeyle açıklanıyor.

Yatay geçiş; bir yüksek öğretim kurumunun lisans ya da ön lisans bölümünde eğitim gören öğrencinin, çeşitli koşulları yerine getirmesi ile başka bir üniversitenin aynı bölümde ya da aynı puan türünde lisans ya da ön lisans kurumuna geçmesidir.

Yatay geçiş hakkında örnek vermek gerekirse, bir öğrenci İstanbul Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyor olsun. O dönemki okul puanı ya da üniversite sınavına girdiği dönemdeki sınav puanıyla İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Bilgisayar Mühendisliği bölümüne geçiş yapmasına yatay geçiş denir. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci, başka bir puan türünden bir okula ya da kendi bölümünden daha iyi bir bölüme geçemez.

Dikey geçiş ise daha farklı bir durum. İki yıllık olarak da bilinen ön lisans bölümlerinden mezun olmuş öğrenciler, her yıl yapılan DGS sınavına girme hakkı kazanırlar. Ardından bu sınavda başarılı bir puan elde ettikten sonra mezun olduğu ön lisans bölümünün alanında dört yıllık lisans bölümlerine katılma hakkı kazanabilir.

DGS’ye Kimler Girebilir?

DGS Nedir hakkında en çok kafa karıştıran ve merak edilen konulardan bir tanesi de hiç şüphesiz DGS’ye kimler girebilir sorusudur.

YKS sınavında olduğu gibi lise mezunu olan her aday, sınava giremiyor. DGS sınavına girmek için mutlaka iki yıllık (ön lisans) bölümü mezunu olma şartı gerekiyor. Bir yüksek öğretim kurumunda iki yıllık bölümden mezun olanlar ve açık öğretim programlarında iki yıllık bölümlerden mezun olanlar DGS’ye girme hakkı kazanır. Başka hiçbir koşulda DGS sınavına katılma hakkınız bulunmaz. Lisans bölümünden yani dört yıllık bir bölümden mezun olan adaylar da DGS sınavına giremez.

DGS Nedir gibi diğer içeriklerimizi de incelemek için sitemizi takipte kalmayı unutmayın.

Buna da göz atın: YKS Nedir? YKS’ye kimler girebilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu