Rehberlik

TYT Nedir? Temel Yeterlilik Testi Nedir?

Ünikolik Mobil Uygulaması

TYT Nedir öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun merak ettiği bir sorudur. ÖSYM’nin yaptığı ve en çok katılım olan Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu olan TYT, neredeyse sınavın temelini oluşturmaktadır. Detaylı TYT Rehberi ile aklınızda tüm soruların yanıtı yazımızda.

TYT Nedir?

Temel Yeterlilik Testi, kısaltması ile TYT, ÖSYM’nin yaptığı YKS olarak bilinen Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk oturumudur. YKS sınavına giren bütün adaylar, birinci oturum olan TYT’ye mutlaka girmelidirler. Aksi takdirde puanları hesaplanmaz.

Toplam 120 sorudan oluşan TYT oturumu için adaylara 135 dakika yani 2 saat 15 dakika süre verilir. Her bir soru başına 1,125 dakika düşmektedir. Bu süre boyunca öğrencilerin çözmesi gereken dört farklı test vardır: Türkçe, Sosyal Bilgiler, Temel Matematik, Fen Bilimleri.

Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT), öğrencilerden hızlı okuma ve muhakeme etme becerisi beklenir. Problemleri daha hızlı okuyup doğru şekilde anlayıp en kısa yoldan çözüme kavuşturmaları beklenir. Bir başka ifade ile TYT’de zamana karşı yarış vardır. Süreyi doğru kullanamadığı için aslında kolaylıkla çözeceği soruları hiç göremeyen pek çok aday olmuştur. Bu nedenle süre yönetimi yapmayı iyi bilmeniz gerekir.

TYT Soru Dağılımı

Birinci oturum TYT’de soru dağılımları şu şekildedir:

  • Temel Matematik testi: 40 soru
  • Türkçe testi: 40 soru
  • Sosyal Bilimler testi: 20 soru
    • Tarih: 5 soru
    • Coğrafya: 5 soru
    • Felsefe: 5 soru
    • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 5 soru
  • Fen Bilimleri testi: 20 soru
    • Fizik: 7 soru
    • Kimya: 7 soru
    • Biyoloji: 6 soru

NOT: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden lisede muaf olan öğrenciler, Din Kültürü soruları yerine ek olarak bulunan 5 tane Felsefe sorusu çözer. Muaf olmayan öğrenciler ek Felsefe sorularını çözse puanlarına etki etmez.

TYT Hangi Konular Var?

9. ve 10. sınıfın tüm konuları, TYT konularını kapsamaktadır. İnternet sitemizde hazırladığımız TYT konuları yazılarına mutlaka göz atmalısınız. Bu yazılarda hem konuları hem de geçmiş yıllardaki soru dağılımları mevcuttur. Aşağıdaki butona tıklayarak ilgili yazıya gidin.

TYT Konuları ve Soru Dağılımları

TYT’nin katkısı ne kadar?

YKS sınavına TYT’nin katkısı yüzde 40 olarak belirlenmiştir. AYT veya YDT ile birleştirilerek ortaya çıkan genel sınav puanında TYT’nin etkisi yüzde 40’tır. Geriye kalan yüzde 60 ise AYT ya da YDT puanları ile oluşmaktadır.

TYT puanımın hesaplanması için kaç net yapmalıyım?

TYT puanınızın hesaplanması için ilk olarak baraj puanını geçmelisiniz. Baraj puanı, YÖK tarafından 150 puan olarak belirlenmiştir. Eğer bu puana ulaşamazsanız TYT puanınız hesaplanmaz. 150 puan ortalama olarak 15-17 net aralığına denk gelmektedir. Ancak sadece barajı geçmek istiyorsanız en az 20 – 25 net yapmayı hedefleyin ki işiniz garanti olsun.

Bir diğer şart da 0.5 net kuralıdır. Türkçe ya da matematik testlerinin herhangi birinden en az 0.5 net yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde TYT puanınız hesaplanmaz. Her iki dersten de 0.5 net yapmanıza gerek yoktur. En az birinden yapsanız puanınızın hesaplanması için yeterli olacaktır.

TYT sınavında öğrencilerden ne istenir?

TYT sınavında öğrencilerden zamanı iyi yönetme, süreyi iyi kullanma, problemleri hızlı şekilde kavrayıp en kısa yoldan çözüme kavuşturma gibi beceriler beklenir. TYT soruları, akıl ve mantık yürütme becerilerine uygun şekilde hazırlanır.

TYT’ye girmeden AYT’ye girebilir mi?

YKS sınavı iki oturumdan oluşmaktadır. Birinci oturum TYT, ikinci oturum ise AYT’dir. (Dil bölümleri için üçüncü oturum olarak YDT vardır.) TYT’ye girmeyen bir öğrenci, başvuru yaptıysa, AYT oturumuna girebilir fakat tüm soruları doğru yanıtlasa bile bir üniversiteye yerleşemez. Çünkü yerleştirme puanının hesaplanması için TYT puanına ihtiyaç vardır. Öğrenci TYT’ye girmediği için puanı 0 olacaktır ve barajı geçmemiş sayılır. Bu da puanının hesaplanmamasına neden olur.

Mezuna kalan öğrenciler için farklı bir durum var. Eğer ilk yıl TYT’ye girip 200’ün üzerinde puan kazandıysanız gelecek yıl, o TYT puanını kullanıp sadece AYT’ye girerek bir üniversiteye yerleşme şansınız vardır.

TYT nedir gibi diğer soruların yanıtı için internet sitemizi takip etmeye devam edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu