Rehberlik

YKS Nedir? YKS’ye kimler girebilir?

Ünikolik Mobil Uygulaması

Yükseköğretim Kurumları (YKS), en çok adayın katıldığı üniversite sınavıdır. Sınava girmek isteyen adaylar ve öğrenciler YKS hakkında her şeyi bilmek istiyor. Bu rehberimizde YKS nedir, Yükseköğretim Kurumları Sınavı nedir, YKS’ye kimler girebilir gibi soruların yanıtı yer almaktadır.

YKS Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak da bilinen YKS, en çok adayın katıldığı üniversite sınavıdır. Lise mezunu öğrencilerin girdiği bu sınav iki yıllık (ön lisans), dört yıllık (lisans) ve dil bölümlerine katılım hakkı sağlar.

YKS, üç farklı oturumdan oluşmaktadır:

  • 1. Oturum: Temel Yeterlilik Testi (TYT)
  • 2. Oturum: Alan Yeterlilik Testi (AYT)
  • 3. Oturum: Yabancı Dil Testi (YDT)

Temel Yeterlilik Testi (TYT) Nedir?

Temel Yeterlilik Testi (TYT), YKS sınavının birinci oturumudur. YKS sınavına giren herkes TYT oturumuna mutlaka girmek zorundadır. Aksi takdirde hiçbir puanı hesaplanmaz.

TYT oturumunda adaylara 120 soru sorulur. Bu soruları çözmeleri için 135 dakika yani 2 saat 15 dakika süre verilir. TYT süresi 135 dakikadır. Adaylara yöneltilen sorular, 9 ve 10. sınıf konularından oluşmaktadır.

YKS sınavına katılan bütün adaylar, TYT oturumuna girmek zorundadır. Daha sonra gitmek istedikleri üniversite derecesine göre diğer oturumlara da girebilirler. Yalnızca TYT puanı ile ön lisans bölümleri ve özel yetenek gerektiren bölümlere giriş yapılır. Dört yıllık lisans bölümleri için AYT oturumuna da girmeniz gerekmektedir.

TYT oturumu, genel sınav puanının yüzde 40’ını etkilemektedir.

TYT Konuları ve Soru ağılımları

Soru dağılımları şu şekildedir:

TYT DERSLERİ SORU SAYILARI
Türkçe Testi 40 soru
Sosyal Bilimler Testi 20 soru
Tarih 5 soru
Coğrafya 5 soru
Felsefe 5 soru
Din Kültürü 5 soru
Temel Matematik Testi 40 soru
Fen Bilimleri Testi 20 soru
Fizik 7 soru
Kimya 6 soru
Biyoloji 7 soru

Alan Yeterlilik Testi (AYT) Nedir?

Alan Yeterlilik Testi, kısaltmasıyla AYT, YKS sınavının ikinci oturumudur. Dört yıllık bir lisans bölümüne gitmek isteyen adaylar, bu oturuma mutlaka girmelidir.

AYT oturumu 160 sorudan oluşmaktadır. Adaylara bu soruları çözmeleri için 180 dakika yani 3 saat süre verilir. AYT süresi üç saattir.

Dört yıllık lisans bölümlerine gitmek isteyen adaylar AYT oturumuna girmelidirler.

AYT konuları, 11. ve 12. sınıf konuları ağırlıklı olmak üzere 9. ve 10. sınıf konuları da dahil olarak tüm lise müfredatını kapsamaktadır.

AYT Konuları ve Soru ağılımları

AYT oturumunda üç farklı puan türü vardır: sözel, sayısal ve eşit ağırlık. Kazanmak istediğiniz üniversite, hangi puan türü ile öğrenci kabul ediyorsa siz de o puan türüne ait soruları çözmelisiniz. Aksi takdirde puanınız yeterli olmaz.

Soru dağılımları şu şekildedir:

  • Edebiyat – Sosyal Bilimler 1: 40 soru
  • Matematik: 40 soru
  • Fen Bilimleri: 40 soru
  • Sosyal Bilimler 2: 40 soru

Puan türlerine göre şu testler çözülmelidir:

Sözel (SÖZ): Edebiyat – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2
Sayısal (SAY): 
Matematik ve Fen Bilimleri
Eşit Ağırlık (EA): Edebiyat – Sosyal Bilimler 1 ve Matematik

AYT oturumu, genel sınav puanının yüzde 60’ını etkilemektedir.

Yabancı Dil Testi (YDT) Nedir?

Yabancı Dil Testi, kısaltması ile YDT, üniversitede Dil bölümlerine gitmek isteyen adayların girmesi gereken oturumdur. TYT oturumundan sonra YDT oturumuna girerek DİL puanı kazanırlar. AYT oturumu ile Dil bölümlerine giriş yapılmaz.

YDT oturumu 80 sorudan oluşur. Adaylara bu soruları çözmeleri için 120 dakika yani 2 saat süre verilir. Bu sorular, sınava başvuru yaparken hangi dili seçtiyseniz o dile aittir. Eğer İngilizce seçtiyseniz, sınavda da sadece İngilizce sorularını çözersiniz.

YDT oturumu, Dil bölümlerini tercih edecek adaylar için AYT’nin yerini tutar. YDT oturumu da AYT gibi genel sınav puanının yüzde 60’ını etkilemektedir.

YKS Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sınavlara girmek isteyen adaylar, YKS hakkında pek çok sorunun yanıtını arar. YKS nedir, YKS açılımı nedir, YKS’ye kimler girebilir gibi soruların cevabı yazımızdadır. Eğer merak ettiğiniz başka soru varsa yorumlar bölümünden bunu bize sormaktan çekinmeyin.

YKS’ye Kimler Girebilir?

YKS sınavına girmek isteyen adaylarda lise mezuniyeti şartı aranır. Eğer bir ortaöğretim kurumundan geçer not ile mezun olduysanız YKS sınavına girebilirsiniz.

YKS Açılımı Nedir?

YKS açılımı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın baş harflerinden oluşmaktadır. YÖK tarafından yapılan bir sınav olduğu için bu ismi almıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu