YKS

2023 TYT Konuları ve Soru Dağılımları

Ünikolik Mobil Uygulaması

2023 TYT Konuları için en doğru yerdesiniz. Ünikolik ekibi olarak ÖSYM tarafından yapılanan 2023 YKS sınavı için en güncel TYT Konuları yazılarını hazırladık. Aynı zamanda TYT Konuları PDF olarak indirmeniz için sizlere özel konu takip çizelgesi hazırladık.

AYT Konuları 2023 – AYT Soru Dağılımları 2023TYT Kitap Önerileri 2023

2023 TYT Konuları ve Soru Dağılımları

Aşağıdaki bağlantılara tıklayarak 2023 TYT Konuları ve Soru Dağılımı yazılarına ulaşın. Her ders için özel olarak hazırladığımız TYT Konu Takip Çizelgesi, yazıların içinde yer alır. İndirmek için yapmanız gereken tek şey ilgili butona tıklayın. Aşağıdaki mavi renkli butona tıklayarak ise TYT konuları dışında ihtiyacınız olan AYT Konuları içeriklerine ulaşın.

AYT Konuları 2023 – AYT Soru Dağılımları 2023

2023 TYT Soru Sayısı

YKS sınavının ilk oturumu olan TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri öğrencilerin karşısına. Aşağıda her test için bilgiler ve kaç soru çıktığını yer alır.

Türkçe testi: Türkçe testinde öğrencilere 40 soru sorulur. Bu sorular 29-30 anlam bilgisi, 10-11 dil bilgisi şeklinde gelir. Sınava giren adaydan okuduğunu anlaması, yorumlaması beklenir. Bunun dışında Türkçe dil kurallarına ne kadar hakim olup olmadığına ölçülür.

Temel Matematik Testi:  Temel Matematik testinde öğrencilere 40 soru sorulur. Bu sorular 29-30 matematik, 10-11 geometri şeklinde gelir. Son yıllarda sadece formül ve işlem gerektiren sorular tarihe karıştı. Bunun yerine ÖSYM, öğrenciden problemi yorumlama ve bunu matematiksel olarak çözme kabiliyetini sorguluyor. Eski tarz sorularda işlem yaparak çözülen sorular, yeni nesil olarak yorumlayarak çözülüyor.

Sosyal Bilimler Testi: Sosyal Bilimler testi; tarih, coğrafya, din kültürü ve felsefe derslerinden oluşur. Bu derslerden bilgi ve yorumlamaya yönelik sorular sorulur. Az bilgi ve çok yorumlama ile çözülmesi mümkün birçok soru son yıllarda yapılan YKS sınavlarında soruldu.

Fen Bilimleri Testi: Aynı Sosyal Bilimler testi gibi Fen Bilimleri testinde de bilgi ve yorumlamaya yönelik sorular adayların karşısına çıkmaktadır. Fizik, kimya ve biyoloji derslerinde günlük hayata uyarlanmış problem soruları öğrencilerin yorumlama ve ilgili ders bilgisiyle soruyu çözmek kabiliyeti sorgulanıyor.

Aşağıdaki tabloda TYT sınavındaki dersler ve hangi dersten kaç soru çıktığı verilmiştir.

TYT DERSLERİ SORU SAYILARI
Türkçe Testi 40 soru
Sosyal Bilimler Testi 20 soru
Tarih 5 soru
Coğrafya 5 soru
Felsefe 5 soru
Din Kültürü 5 soru
Temel Matematik Testi 40 soru
Fen Bilimleri Testi 20 soru
Fizik 7 soru
Kimya 6 soru
Biyoloji 7 soru

TYT Sınavı Sık Sorulan Sorular

TYT konuları başlıklı yazımızda öğrencilerin TYT sınavı hakkında en çok sorduğu sorular ve cevaplarına yer verilmiştir. Sizin de aklınıza takılan merak ettiğiniz bir soru varsa sayfanın altındaki yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.

2023 TYT ne zaman yapılacak?

2023 yılında YKS sınavına girecek üniversite adayları, 18 Haziran 2023 Cumartesi günü TYT sınavına girecekler. 19 Haziran 2023 Pazar günü ise ikinci oturum olan AYT sınavı yapılacak. Aynı gün YDT sınavı da yapılacak.

2023 TYT sonuçları ne zaman açıklanacak?

2023 TYT sonuçları ve 2023 YKS sonuçları, 23 Temmuz 2023 tarihinde açıklanacak. Sınava giren adaylar bu tarihte ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden sonuçlara ulaşacak.

2023 YKS zor mu?

2020 YKS sınavı sıralamalarına bakıldığında SAY puan türü başta olmak üzere her puan türünde yığılmalar meydana geldi. Yığılmaların olması 2020 YKS sınavında eleyici sorular olmadığı ve herkesin yapabildiği anlamına gelir. Matematik testinde “limit, türev, integral” gibi zor ve eleyici konuların olmaması bu durumu ortaya çıkardı. Yaşananlara göre 2023 YKS sınavının zor olacağı yönünde bazı dedikodular dolaşıyor. ÖSYM sınavlarını her zaman aynı seviyede tutmuştur. Geçen yıl kolay olmuştu, bu yıl zor olacak diye kesin bir şey söylemek mümkün değil.

TYT kaç ayda biter?

TYT sınavına çalışan öğrenciler yaklaşık olarak 4-5 ayda TYT konularını bitirmektedir. Bu süreden sonra AYT sınavına çalışmaya başlarlar. AYT oturumu TYT’ye göre daha belirleyici olduğu için AYT’ye daha çok önem verilmelidir.

TYT konuları nelerdir?

Temel Yeterlilik Testi yani TYT konuları için hazırladığımız içeriklere yukarıdaki bağlantılar yardımı ile ulaşın. Türkçe, matematik, geometri, tarih, coğrafya, din kültürü, felsefe, fizik, kimya ve biyoloji derslerinin tamamı için konu listesini hazırladık. Bu konu listeleri en güncel MEB müfredatı doğrultusunda hazırlanmıştır. 2023 YKS sınavına girecek üniversite adaylarının lise eğitimleri boyunca gördükleri 9, 10, 11 ve 12. sınıf müfredatlarına bakılarak hazırlanmıştır.

TYT nedir?

TYT yani Temel Yeterlilik Testi, yeni sınav sistemi olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumudur. Bu oturuma giren adaylar türkçe, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri derslerinden sorumlu olurlar. Soruların hangi konulardan geldiğini öğrenmek için TYT konuları bulunan içeriklerimize bu yazının başına giderek ulaşın.

TYT oturumuna YKS sınavı ile bir üniversite bölümünü kazanmak isteyen tüm adaylar girmek zorundadır. TYT puanı olmadan hiçbir iki yıllık ön lisans, dört yıllık lisans ya da özel yetenekle öğrenci alan kurumlara kayıt yapamazsınız. TYT puanı YKS sınavında sıralama belirleyen ve oldukça önemli bir oturumdur.

TYT oturumu, 2023 YKS sınavı için haziran ayının üçüncü hafta sonuna denk gelen Cumartesi günü yapılacaktır.

TYT sınavında kaç soru var?

TYT sınavında toplam 120 soru bulunur. Üniversite adayları, Temel Yeterlilik Testi oturumuna girdiklerinde türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimler dersleri olmak üzere toplamda 120 sorudan sorumlu olurlar.

Sorulan sorular, 9. ve 10. sınıf lise müfredatı konularından seçilir. TYT konuları listesine ulaşmak istiyorsanız yazının başına giderek her ders için özel olarak ve güncel MEB müfredatından yararlanılarak oluşturulan içeriklere ulaşabilirsiniz.

TYT sınav süresi ne kadar?

TYT sınavında adaylar 120 sorudan sorumlu olurlar. Üniversite adaylarına bu soruları çözmeleri için verilen TYT sınav süresi 135 dakika yani 2 saat 15 dakika olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda bir hesap yapıldığında 120 sorunun tamamını çözmek isteyen bir öğrenci için soru başına 1.125 dakika düşmektedir. Verilen süreden de belli olduğu gibi TYT oturumunda ÖSYM, adaylardan hızlı soru çözmelerini, süreyi doğru kullanmalarını ve zamanı iyi yönetmelerini istiyor. 

TYT’nin katkısı ne kadar?

Üniversite sınavı YKS’de TYT’nin katkısı yüzde 40 olarak belirlenmiştir. TYT puanının genel sınav puanına (TYT + AYT) etkisi yüzde 40 olmaktadır. Geriye kalan yüzde 60 ise YKS sınavının ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi yani AYT oturumu ile belirlenmektedir. Sınava çalışmak için ihtiyacınız olan TYT konuları yukarıda yer almaktadır.

TYT puanımın hesaplanması için kaç net yapmalıyım?

Yükseköğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni sınav sistemi olan YKS’nin kurallarını açıklarken yeni puan hesaplanma sistemi ile ilgili açıklamalarda da bulundu. TYT puanının hesaplanmasını isteyen bir öğrencinin ilk olarak baraj puanını geçmesi isteniyor. Yeni sınav sistemi YKS’de baraj puanının 150 puan olmasına karar verilmiştir. 

TYT puanının hesaplanmasını isteyen öğrencilere 150 baraj puanı tek başına yetmiyor. Yeni sınav sistemindeki puan hesaplanma kurallarına göre TYT puanının hesaplanması için 150 baraj puanının yanında Türkçe ya da Matematik testlerinin herhangi birinden en az 0.5 net yapmaları gerekiyor. Bu şartları yerine getiren üniversite adaylarının TYT puanı hesaplanır.

Örneğin; TYT oturumuna giren bir aday puanının hesaplanmasını istiyorsa Türkçe ya da Matematik testlerinin herhangi birinden en az 0.5 net yapmaları isteniyor. Aday, Türkçe testinden 0.5 net barajını geçip Matematik testinden 0 net yaparsa ve puanı toplamda 150 baraj puanını geçerse TYT puanı değerlendirmeye alınır. Aynı şekilde Matematik testinden 0,5 net yapıp Türkçe testinde 0 net yapan bir aday baraj puanı olan 150’yi geçerse TYT puanı hesaplanacaktır. Her iki dersin herhangi birinden en az 0.5 net yapmak TYT puanı hesaplama için yeterli olacaktır.

TYT oturumunda hangi dersten kaç soru sorulmaktadır?

TYT oturumunda toplamda 120 soru sorulur. Bu sorular temel matematik, temel geometri, türkçe, tarih, coğrafya, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi, fizik, kimya ve biyoloji derslerinden gelir. Sınavda çıkacak TYT konuları için yazının başındaki bağlantıları kullanın. TYT sınavındaki ders ders soru dağılımı ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • Temel Matematik testi: 40 soru
  • Türkçe testi: 40 soru
  • Sosyal Bilimler testi: 20 soru
    • Tarih: 5 soru
    • Coğrafya: 5 soru
    • Felsefe: 5 soru
    • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 5 soru
  • Fen Bilimleri testi: 20 soru
    • Fizik: 7 soru
    • Kimya: 7 soru
    • Biyoloji: 6 soru
NOT: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden lise eğitiminde muaf olan üniversite adayları, Din Kültürü sorularını çözmek yerine ek olarak sınav kitapçığında bulunan 5 Felsefe sorusunu çözmelidirler. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olup olmadığını TYT sınavına başvuru yaparken ÖSYM üzerinden bildirmeniz gerekir.

TYT sınavında öğrencilerden ne istenir?

Temel Yeterlilik Testi yani TYT, yeni sınav sistemi olan YKS ile birlikte gelmiştir. Eski sınav sisteminde öğrencilerin soruyu doğru çözüp cevaplaması yeterli olmuştur. Tabii ki TYT sınavında da bu şekildedir. Ancak yeni sınav sistemi ile birlikte ÖSYM, YÖK ve MEB, ezberci eğitim modelini ortadan kaldırarak öğrencilerin akıl ve mantık yürütme becerilerini ölçmek ve bu şekilde sıralama yapmak istemiştir.

Aynı zamanda 120 soru için verilen süre ise yalnızca 135 dakika yani 2 saat 15 dakikadır. Bu süreye bakıldığında öğrencilere soru başına yalnızca 1.125 dakika düşüyor.120 sorunun tamamını çözmek isteyen adaylar için oldukça kısa bir süre oluyor. Bu nedenle TYT oturumunda öğrencilerden süreyi doğru kullanma ve zamanı iyi yönetme nitelikleri bekleniyor. Tek bir soru başında fazla vakit kaybetmeyip yapabildikleri sorulara yönelmelerini istiyor.

TYT sınavında öğrencilerden akıl ve mantık yürütme, süreyi doğru kullanma, zamanı iyi yönetme, okuduğunu iyi anlama gibi beceriler isteniyor.

İlgili Makaleler

45 Yorum

        1. Soru bankası hangi konu ile başlıyorsa ya da YouTube’dan izlediğiniz kanallar hangi konu ile başlıyorsa, o sırayı takip etmeniz daha doğru olacaktır.

  1. tyt konuları pdf konu takip çizelgesi ile birlikte çok güzel olmuş daha planlı çalışıyorum netlerim arttı

  2. 2022 yks sınavına giricem şimdiden çalışmaya başladım inşallah tıp kazanırım herkese başarılar

  3. ayy keşke sizi sınava hazırlanırken keşfetseydim şimdi üniliyim ama kardeşim için bakıyom bu siteye

  4. TYT konuları pdf olarak paylaşılması çok güzel olmuş. Hepsini çıkarttım. kolay bir şekilde kontrol ediyorum hangi konuda olduğumu. teşekkürler üni yardım

  5. O okulu kazanacağım. Buraya da not düşüyorum.

    09.03.2021 / Hedef: Cerrahpaşa Tıp

  6. TYT sınavında baraj puanını geçemessek ne oluyor,tekrar mı gireceğiz
    Cevaplarsanız sevinirim ☺️

    1. Barajı geçemezseniz yerleşemezsiniz. Bu nedenle, yeniden sınava girmeniz gerekiyor.
      Ayrıca TYT barajını geçemeyip AYT’de çok iyi yapsanız da yeniden sınava girmeniz gerekiyor.

    1. Sınav konuları genellikle değişmez. Ufak eklemeler ve çıkmalar olabilir. 2021 YKS sınavının soruları incelendikten sonra her şey netleşecektir. Bu nedenle yazılardaki 2021 ifadelerini güncellemedik. Sınavdan sonra soruları gözden geçirip güncelleyeceğiz. Siz, ders çalışmaya bu konuları referans alarak hazırlanabilirsiniz. İyi çalışmalar ^^

  7. Coğrafyada 19 konu var tyt de ama soru sayısı 5 olarak gösterilmiş yukarıda ben pek anlamdım

    1. TYT’de hangi konudan soru çıkacağını bilemiyoruz fakat 19 konunun tamamından sorumlusunuz. Soru dağılımları tablosunu incelerseniz her sene sorulan önemli konuları görebilirsiniz.

  8. bizim tarih hocamız, tyt tarihte ayt tarihin de çıkacağını söyledi de kafam karıştı biraz :/ çünkü dil öğrencisiyim ve ayt ye girmeyeceğim ama tyt de ayt tarih çıkıyorsa ona da hazırlanmam lazım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu